สาเหตุที่ปลาหมึกยังสามารถขยับหนวดแม้ตายไปแล้ว เป็นเพราะโซเดียมในซอสทำปฏิกิริยากับเซลล์ที่ยังทำงานอยู่ของปลาหมึก จึงทำให้ดูคล้ายกับว่ามันมีชีวิตอยู่ หรือ เต้นรำนั่นเอง ซึ่งการรับประทานในลักษณะนี้ก็มีนานแล้วในประเทศญี่ปุ่น
http://news.sanook.com/1044087-ชาวเน็ตรุมจวกหมึกเต้นระบำเมนูสุดแปลกของญี่ปุ่น.html
http://www.hi-happy.com/hidden.php
A seafood bowl I ate in Hakodate in Hokkaido, Japan. It had salmon roe and seaweed and some other things, with the highlight being the "dancing" squid on top.
Dancing squid dishes seem to be at many restaurants in Hakodate, but this particular one may have been the only one with this bowl set. The place was located in the seafood restaurant arcade across the parking lot from Hakodate Station if anyone is interested.